Twisted Transistor

Archive for March 2008

While listening to the song ‘pehli nazar’ from the movie ‘Race’ when a friend told me that this is a plagiarized version of some song, it really did not come as a big shock. So the other day I checked out the wikipedia profile of Pritam Chakraborty and yes this time I was shocked seeing this:

“Plagiarism

Several of Pritam’s hits are remixed versions of various Middle Eastern, Indonesian, Korean and Caribbean songs. As a consequence, he has faced serious charges of plagiarism. It remains unclear whether Pritam bought the rights of these songs. A Kuwaiti band named ‘Guitara’ was considering suing Pritam for copying their song titled “Ya Ghali” whose plagiarized version titled “Ya Ali” was a huge hit in India. An Indian stage-band called ‘Moheener Ghoraguli’ was also planning to take Pritam to the court for lifting tunes from their song. Below is a list of various popular songs allegedly plagiarized by Pritam:

* ‘Ya Ali’ from Gangster: Copied from Kuwaiti band Guitara’s ‘Ya Ghali’
* ‘Kya Mujhe Pyaar Hai’ from Woh Lamhe: Copied from Peterpan’s ‘Tak Bisakah’
* ‘Yeh Ishq Hai’ from Jab We Met: Partly copied from Anggun’s ‘In Your Mind’
* ‘Dil Samandar’ from Garam Masala: Copied from Tarkan’s ‘Kuzu Kuzu’
* ‘Dhoom Machale’ from Dhoom: Partly copied from Jesse Cook’s ‘Mario takes a walk’
* ‘Tikhi Tikhi’ from Speed: Copied from Tarkan’s Dudu
* ‘Pyaar ka Signal’ from Bhagam Bhag: Copied from Superblue’s ‘Signal for Lara’
* ‘Dil Mein Baji Guitar’ from Apna Sapna Money Money: Partly copied from Miami Band’s ‘Sheloha shela’
* ‘Aao Milo Chalo’ from Jab We Met: Copied from Peterpan’s ‘Di Belakangku’
* ‘Ankhiya Na Maar Mere’ from 2005’s “Ek khiladi Ek Hasina” features Usher’s ‘Yeah’ riff
* ‘Shikdum’ from Dhoom is taken from Tarkan’s ‘Shikdim’
* ‘ Oh Meri Jaan ‘ from 2007’s ” Life In a… Metro” : The opening Guitar notes are a direct lift from the Opening guitar notes of the song ‘ Silent Lucidity’ by Queensrÿche.
* ‘Pehli Nazar, a blockbuster hit song sung by Atif Aslam, from the movie Race was copied from a Korean hit song ‘Sarang Hae Yo’ by Kim Hyung Su
* ‘Hare Krishna Hare Raam’ from Bhool Bhulieya: Copied from the korean group JTL’s song My Lecon from their 2001 album Enter the Dragon”

Out of shock i typed “Pritam Plagarism” in google and got across this website where you can find the whole history of copied music of various composers(or rather copiers). For someone like Pritam who has not been in the industry for very long he has 45 tracks in the website which are said to be copied. I listened to a few tracks and certainly they were copied. We all know that Anu Malik and Rajesh Roshan have been big time plagiarists and yes pritam is certainly giving them a run for their money.

I really had good respect for this guy when i heard the tracks of Life in a Metro and some of his other songs but what can you say when you find out that every hit track of his is a lift off.

Just hoping that there is some scope left for originality as well.

Advertisements

Click on the images to enlarge them.

1. Identify the book.

Book Cover

Ans:

NCFOM

2. With a few exceptions he never speaks.Very fond of Loch Lomond brand of scotch. Suffers from acute arachnophobia(fear of spiders).Named after the creator’s first girlfriend Marie-Louise though referred to as male throughout.
Who?

Ans: Snowy(Milou)

3. The origin of the name of this icon comes from the following old joke:
“________ was born with no body, no arms and no legs. All he had was a head. But despite this major birth defect his parents still loved him very much. So on his sixteenth birthday his parents found a doctor that could surgically give ________ a body. When the parents got home they couldn’t wait to tell him that he could finally have a body and be like other normal people. They go home really excited and say “Have we got a surprise for you. It’s the best present ever!” and ________ says “Oh no, not another fucking hat!”
Who? All the blanks are the same.

Ans: Eddie the head…the iconic mascot of Iron Maiden

4. Identify the band.

Band

Ans:

Indian Ocean

5. After being sacked from Hawkwind in 1975, supposedly for “doing the wrong drugs”,Lemmy(singer and bass guitarist) decided to form a new band, originally to be called “Bastard”. Doug Smith, the band’s manager, advised him that, “It’s unlikely that we’re going to get on Top of the Pops with a name like ‘Bastard’.” Lemmy concurred and decided to call the band “________”, inspired by the final song he had written for Hawkwind.The name of the song was derived from a slang term for an amphetamine user, the drug being the subject of the song. Identify the heavy metal band.

Ans: Motorhead

6. The ________ effect is the effect of the subjectivity of perception on recollection, by which observers of an event are able to produce substantially different but equally plausible accounts of it. It is named for the movie ________, in which a crime witnessed by four individuals is described in four mutually contradictory ways. Films such as The Usual Suspects, Courage Under fire, Basic etc were influenced by the same concept. Identify this classic.

Ans: Rashomon(Akira Kurosawa Classic)

7. This is a Japanese manga(comic) character. It’s based on whom?(He enjoys celebrity status in Japan).

manga character

Ans: Carlos Ghosn

8. Identify the logo.

logo

Ans:

2010cg_logo.png

9. Connect the two(should be a sitter for many).

Connect

Ans: The connect is Max Payne.

Max payne sam lake   TGibbs MaxPayne

Sam Lake(left) the writer after whom the title character of Max Payne
was modelled. After he declined to be used in Max Payne 2 Timothy Gibbs(right) was used as the model.

10. Advertiser?

Advertiser

Ans:

Mortien

 

Happy Quizzing…

 

“If you answer Ayesha Takia for Pamela Anderson, all I can say is just missed……But yes you got the funda right” 


Pages

March 2008
M T W T F S S
« Feb   May »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Blog Stats

  • 15,921 hits

Top Clicks

  • None

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Top Rated